Šta predstavlja vrednost linka (link еquity)?

{ Creative Brackets }
{ Creative Brackets }
28/05/2020   /   0

Vrednost linka (link equity), za koju se često koristi i termin “link đus”, predstavlja uticaj koji link prenosi sa jedne na drugu stranicu. Pre uvođenja “nofollow” linkova, svaki link je sa sobom nosio neku vrednost, te je praksa spamovanja (linkovanje u što većem broju, ne zarad informisanja, već za prikupljanje saobraćaja) bila opšteprihvaćena.

U to vreme nije bilo neobično videti nekoliko sajtova istog vlasnika među prvim rezultatima pretrage, sve zahvaljujući uglavnom beskorisnim i nerelevantnim linkovima koji vode do sadržaja bez dodirnih tačaka sa temom sajta. Sada je moguće vršiti navigaciju linkovima sa atributom “nofollow”, koje pretraživači ignorišu kada indeksiraju sadržaj na internetu i time neutrališu svu vrednost koju bi ti linkovi sa sobom nosili.

Količina vrednosti koju link sa sobom prenosi se određuje po nekoliko kriterijuma. Linkovi sa relevantnog sadržaja, sa cenjenih sajtova i paragrafa, nose sa sobom veću vrednost od linkova sa nepovezanim sadržajem, linkova sa sajtova sumnjive reputacije, kao i od onih linkova sa hedera i futera stranica.