Zanimljive činjenice i statistika najvećih centara podataka na svetu


  Za sve one koji žele da znaju nešto više o brojkama i zanimljivim činjenicama najvećih centara podataka na svetu, pokušaćemo u ovom tekstu da slikovito i statistički predstavimo šta sve stoji iza ogromnih IT firmi, čije usluge i proizvode svakodnevno koristimo. Neke od najvećih IT firmi na svetu kao što su Facebook, Google, Microsoft […]

Bez komentaraPoslovanje, Sigurnost, , , , ,
  • Članci
  • Komentari
  • Povezani

 

Za sve one koji žele da znaju nešto više o brojkama i zanimljivim činjenicama najvećih centara podataka na svetu, pokušaćemo u ovom tekstu da slikovito i statistički predstavimo šta sve stoji iza ogromnih IT firmi, čije usluge i proizvode svakodnevno koristimo.
Neke od najvećih IT firmi na svetu kao što su Facebook, Google, Microsoft i mnoge druge, veliki novac ulažu u sigurnost i bezbednost podataka. Površine takvih centara gde se čuvaju podaci i gde su smešteni serveri se mere u stotinama hiljada kvadratnih metara, gde se uvek iznova izgrađuju novi i savremeniji kompleksi kako bi se podaci smeštali i bezbedno distribuirali.

Google Data Centar

Google raspolaže sa 16 centara za obradu podataka rasprostranjenih po celom svetu. Prema nedavnoj proceni koju je sproveo Microsoft, Google ima oko 900 000 servera u svojim centrima. Prema ovoj tabeli Microsoft vodi sa 100 000 servera više. Za funkcionisanje Google data centara koristi se oko 260 miliona vati što čini oko 0,01% ukupne energije na svetu. Ova količina energije je dovoljna da se snabdeva 200 000 domova.

google-data-centar

 

Facebook Data Centar

Facebook kao vodeća društvena mreža sa preko milijardu korisnika ima svoje “farme” servera, dizajnirane i izgrađene od strane sopstvenih inženjera. Od kako je 2011-te godine otvorio svoj centar u Prinvilu, u Oregonu, dimenzije 62 000 kvadratnih metara Facebook i dalje razvija i otvara nove centre za skladištenje podataka koji se nalaze širom sveta a poslednji takav otvoren je u septembru ove godine u malom gradiću Lulea na severu Švedske. Sam Mark Zukerberg je na svom profilu objavio da je poslednji data centar urađen po najsavremenijim dizajnerskim infrastrukturnim i bezbedonosnim standardima.

Podsećanja radi kada je Mark pokretao ovu društvenu mrežu ona je funkcionisala na jednom serveru smeštenom u njegovoj studentskoj sobi.
Svaki centar za skladištenje podatka poseduje preko desetine hiljada servera koji su zajedno umreženi preko optičkih kablova sa spoljnim svetom. Svaki put kada delite informacije na Facebook-u serveri u ovim centrima dobijaju informacije i distribuiraju ih u mrežu vaših prijatelja.
Facebook javno ne saopštava koliko servera koristi a poslednja objavljena brojka je iz 2010-te godine koja je iznosila oko 60 000, a koja danas zasigurno prelazi preko stotina hiljada. U svom najnovijem izveštaju krajem 2015-te godine Facebook je prikazao da poseduje mrežnu opremu u vrednosti od 3.63 milijardi dolara. A kada je ova kompanija u pitanju ove brojke će se u narednom periodu sigurno samo povećavati.

 

Amazon Data Centar

Amazon u svojim centrima ima oko 450 000 servera razmeštnih na 7  lokacija širom sveta. Od 2008-e godine ova kompanija je potrošila 86 miliona dolara na kupovinu novih servera. Ona čuva oko 40 milijardi objekata na ovim serverima i uglavnom je na principu podataka u oblaku. Web servis ima oko 40 000 servera  posvećenih svojim kupcima i dobija oko 17  miliona mesečnih posetilaca koji pristupaju podacima u veličini od 410 TB. Oko 30 miliona korisnika Amazona mesečno strimuje oko 40 TB video materijala.

amazon-data-center

Microsoft Data Centar

Sa brojkom od preko miljardu korisnika i 1 000 000 servera Microsoft je do sada potrošio oko 23 milijarde dolara za izgradnju svojih centara za obradu i skladištenje podataka. Još davne 1989-te godine ova kompanija je izgradila svoj centar podataka na 89 000 kvadratnih metara U Redmondu u državi Vašington, a 2006-te su dizajnirali , konstruisali i izgradili takođe sopstveni centar na 500 000 kvadratnih metara. Samo za razvoj servisa skladištenje podataka u oblaku potrošili su preko 15 miliardi dolara. Preko 200 online servisa se distriburira preko oblak tehnologije svakog dana u godini.

Još neke zanimljive činjenice :

1. Neki od većih centara za skladištenje podataka troše energije koliko I jedan manji grad u Americi.
2. Gustina snage jednog data centra je 100 puta veća od snage koju koristi velika komercijalna poslovna zgrada I ekvivalentna je 9 šoping molova.
3. U cilju održavanja poslovanja I kao deo planiranja u slučaju nepredviđenih katastrofa 8 centara za skladištenje podataka na svetu ima 7 kontejnera sa modularnim podacima I svaki je ispunjen prosečno sa preko 1000 servera.
4. Po gustini upotrebe servera, centri za skladištenje podataka emituju oko 17% ugljen dioksida od cele globalne informacione I komunikacione tehnologije.
5. Prosečan život jednog data centra je oko 9 godina.

Poslovanje, Sigurnost, , , , ,
Autor:
Creative Brackets

We are striving to get the best content to you and provide information that might be interesting for you. Let us know what you think, what you want to learn about.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podelite članak

sa Vašim prijateljimaZdravo!

Dobrodošli u Creative Brackets. Drago nam je da ste ovde. Možete nam ostaviti Vaš email ispod kako bi mogli da Vam šaljemo zanimljive članke: