Opštinski sajt: U službi građana


Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da podelimo s vama detalje ovog projekta, izrade sajta za Opštinu Ub.

0 komentar(a) Događaji, Vesti,
  • Članak
  • Komentari
  • Povezano

Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da podelimo s vama detalje ovog projekta, izrade sajta za Opštinu Ub.


"Od 2017-e godine smo se fokusirali i na domaće tržište ali svakako nismo očekivali da ćemo imati priliku da učestvujemo u izradi opštinskog sajta, pogotovo za opštinu u kojoj sam rođen."

Milos Lukic - CEO

Povedeni iskustvom i svetskim standardima ideja nam je bila da postavimo primer drugim opštinama i da napravimo sajt koji bi značio građanima…a ne samo ispunjavao normu.

Zajedno sa kolegama iz opštine smo došli do ideja zbog kojih bi ovaj sajt trebao da bude bitan i posećivan dnevno, kako od strane tinejdžera, tako i od starijih lica.

Opštinski sajt: U službi građana-0

Tehnologija iza opštinskog sajta

Svi koji su imali priliku da posete sajt, primetili su da je brzina sajta, dizajn i prilagođenost uređajima na zavidnom nivou.

Razlog brzine ovog sajta i učitavanja od 1.1 sekunde je taj što smo sajt radili po najboljim MVC standardima, API i cloud tehnologijama i što koristimo posebno podešene servere koji pokreču naš ReadyCMS sistem za upravljanje sadržajem sajta.

Dizajn opštinskog sajta

Glavni dizajn izazov je svakako bio taj što smo želeli da napravimo drugačiji sajt. Kada govorimo o samom dizajnu ideja kojom smo se vodili je da sajt mora da bude unikatan i veoma lak za korišćenje.

Jedan od nesvakidašnjih principa koji smo primenili je automatsko kreiranje prečica do najbitnijeg sadržaja na sajtu.

Svaka stranica na sajtu poseduje brze prečice koje mogu biti do povezanih vesti, galerije, dokumenata tako da ne morate gubiti vreme u pronalaženju, vama bitnih informacija.

Opštinski sajt: U službi građana-1


Izdvojene funkcionalnosti sajta

Naravno, sajt ispunjava sve norme propisane zakonom, ali ono po čemu bi trebao da se izdvoji je ideja i cilj.

Pored standardnih delova sajta kao što su vesti, dešavanja, e-Uprava, izdvojili bismo 3 funkcionalnosti koje bi građani trebali da iskoriste.

Prva funkcionalnost je adresar

https://www.opstinaub.org.rs/sr/adresar/

"Zamislite da vam je potreban neki kontakt ili želite da vidite radno vreme apoteke. Sve što je potrebno da uradite je da odete na opštinski sajt i pronađete državnu ili privatnu ustanovu koja vam treba."

Milos Lukic - U toku prezentacije

Naravno, oglašavanje na opštinskom sajtu će pomoći svim preduzetnicima zbog samog SEO benefita linkovanja sa .org domena.

Sve što je potrebno da uradite kako biste dodali sajt u adresar jeste da popunite formu na sajtu nakon čijeg zahteva će administratori odobriti vaš listing.

Naravno, svoje poslovne stranice uvek možete dopuniti galerijom, ponudama i drugim bitnim informacijama.

Druga funkcionalnost koju bismo izdvojili je oglasna tabla

https://www.opstinaub.org.rs/sr/oglasna-tabla/

Oglase za poslove, ponude pa čak i izgubljeno-nadjeno možete objaviti na opštinskom sajtu po istom principu. Sve što mislite da je bitno i da će značiti nekom, pošaljite, administratori su tu da budu u kontaktu s vama.

Treća funkcionalnost je prijavi problem

https://www.opstinaub.org.rs/sr/prijavi-problem/

Građani opštine Ub su u mogućnosti da prijave problem, za sada samo komunalne prirode ali svakako se nadamo da će biti i drugih predloga od samih građana.

Nadamo se da će što više ljudi iskoristiti priliku, pa čak i inicijativu i udruženim snagama i saradnjom sa opštinom deliti bitne informacije sa stanovništvom.

Norme koje opštinski sajt mora da ispuni

Postoji nekoliko pravila i normi koje opštinski sajt mora da ispuni:

  • Dostupnost elektronskih usluga
  • Lako dolaženje do bitnih informacija
  • Povećanje i umanjenje slova texta
  • Brzina i SEO optimizacija
  • Optimizacija veb servera
  • Pristupačnost

Želeli bismo da se i ovom prilikom zahvalimo kolegama iz opštine na odličnoj saradnji i idejama, kao i našem timu koji je dao sve od sebe da se ovaj projekat završi uspešno.

Opštinski sajt: U službi građana-2

Lokalne novine o nama

Nakon što je opštinski sajt pušten u javnost, lokalne novine, radio i televizijske stanicu su prenele događaj prezentacije u Opštini i projekat.

https://vimeo.com/330363403

For creative minds:

Ukoliko imate ideja kako bi sajt vaše ili druge opštine mogao da bude bolji, pišite nam u komentarima ili nam pošaljite email.

{ Creative Brackets }

{ Creative Brackets }


Welcome to our blog! We hope you find the posts interesting and informative. We strive to bring you the latest and most relevant content on a variety of topics. Thank you for stopping by and we wish you a great day!

Ostavite komentar




Podelite članak

sa Vašim prijateljima